Domácí barvení příze

Barvení vlny v hrnci

 

1. vlnu namočte do vlažné vody s octem/kyselinou citronovou - na půl kýblu vody cca 2dl octa/v lžíce kyseliny citronové, nechte tak 20min. Můžete vlnu namočit přímo v hrnci, ve kterém budete barvit.

2. rozmíchejte si barvu v horké vodě s trochou octa/kyseliny citronové (v návodu u kombinovaných barev je přidávání soli, to nemusíte dělat, protože sůl aktivuje složku, která barví rostlinná vlákna, tu při barvení vlny nepotřebujete.)

3. vyndejte vlnu z vody, lehce ji vymačkejte (opatrně, mokrá vlna je křehká) a vodu přelijte do velkého hrnce, přilijte skleničku barvy, rozmíchejte a do vlažné vody přidejte vlnu, nechte zvolna přijít k varu a vařte cca 10 min i déle. Voda u kombinovaných barev zůstane barevná - zbydou tam nevyužité pigmenty pro rostlinná vlákna. U barev přímo na vlnu by měla být čirá - všechny pigmenty budou v přízi. Při vaření vlnu opatrně promíchávejte vařečkou, aby se barva rovnoměrně vstřebávala.

Při barvení více barvami si na začátku v hrnci rozmíchejte slabý odstín nejsvětlejší barvy do ní řádně namočte přízi a pak různě přilévejte další barvy. Do vařící se příze už nelijte barvy studené, ale přilijte k nim horkou vodu. Můžete i dosypávat na určitá místa přímo koncentrovanou barvu ze sáčku.

4. Po dobarvení nechte vlnu v hrnci vychladnout. Až když je vlažná, máchejte ji ve vlažné vodě. U kombinovaných barev bude máchání chvíli trvat, protože potřebujete vypláchnout pigmenty pro rostlinná vlákna. U barev na vlnu by měla být voda čirá, nebo jen velmi jemně zbarvená - stačí 2 máchací vody. Pokud je voda sytě barevná, bylo v barvicí lázni zbytečně moc barvy a nemohla se všechna spotřebovat, nebo příliš málo octa a barva na přízi nedrží (v takovém případě je potřeba vlnu znova dát do hrnce s octovou vodou a znovu převařit). Pokud chcete vlnu zbavit octového zápachu, můžete ji po prvním vymáchání na půl hodinky namočit do prací lázně s prostředkem na praní vlny, nebo místo octa použít kyselinu citronovou.

5. Vlnu nechte volně uschnout na sušáku,  nebo napnutou na motovidle, či jiné pomůcce. Nesušte ji na topení.

 

Tipy:

  • Přadena zásadně chytejte za provázky, kterými jsou svázaná, aby se vlna nezamotala.

  • Barvíte-li více přaden vlny, přidávejte ji do hrnce po vrstvách, na každou z nich nalijte část barvy a dobře promačkejte, aby se příze probarvila.

  • Nádobí a vařečky po barvení už pak nepoužívejte na vaření. Pokud barvíte potravinářským barvivem, klidně pak v nádobí vařte jídlo dál.

  • Při barvení si zapněte digestoř a mohutně větrejte, jinak vás rodina vystěhuje.

  • Vlna se může vařit i opakovaně, ale vždy musí měnit teplotu postupně - vždy dát do vlažné vody a postupně zahřívat. Horkou vlnu nechte vychladnout, nesmíte ji dát do studené vody, jinak zplstnatí.

  • Pokud se objeví při vaření na hladině hrnce pěna, je zřejmě z pryskyřic, kterými byla vlna napuštěná - má úpravu superwash, tím, že ji převaříte se tato úprava naruší.

  • Vlněné výrobky perte v tekutém prostředku na vlnu s lanolinem, nebo ošetřujte lanolinovou kůrou - zvyšuje odolnost vlny a impregnuje ji, do předposlední máchací vody přidejte trochu octa - ustaluje barvy.

  • Vodu z vlny vždy jen vymačkávejte, neždímejte ji kroucením. Můžete také přadeno zabalit do čistého froté ručníku a vymačkat vodu z vlny do něj - je to velmi efektivní způsob.

  • Při barvení můžete ocet nahradit kyselinou citronovou - méně při vaření zapáchá.

Přeji hezké barvení, pokud se potřebujete na něco doptat, napište mi, nebo zavolejte.

 

P1110456