Pletení ponožek jako terapie a relaxace

Vyrobit něco užitečného a krásného vlastníma rukama je velký zážitek. Samotný proces tvorby přináší uspokojení a výsledek je pak daleko cennější, než podobná věc zakoupená v obchodě. Věcí, které sami vytvoříme si víc vážíme, zacházíme s nimi šetrně a s láskou.

Pletení ponožek, zejména v dnešní době, přináší krom všech předchozích uspokojení i pocit společného vítězství v boji s nesnadným osudem, ať už si o důvodech a řešeních současné situace v Evropě myslíte cokoli. Společně plést ponožky můžete klidně i s lidmi, kteří stojí na opačné straně barikády. Pletení ponožek nás spojuje. 

 

Kopie návrhu DPH (1200 x 630 px)_1

 

Zaměřme se nyní na samotný proces pletení ponožky. Všechny ženy i muži, které jsem dosud ponožky plést učila, mi vyprávěli o příjemných pocitech, které při pletení mají. Přes den se často těšili na okamžik, až se posadí a konečně vytáhnou jehlice. Při pletení necítili únavu, napětí, neměli nutkání pořád něco ochutnávat a oždibovat, nehádali se se svými partnery a partnerkami. Mohli sedět v klidu doma, poslouchat audioknihy, nebo plést ve společnosti a povídat si s ostatními.

 

IMG_20210705_095447

 

Zamýšlela jsem se, kde se tato radost bere. Lidé se v minulosti zabývali ručními pracemi daleko více, než dnes. Byly pro ně časem odpočinku po vyčerpávající práci v domě a v hospodářství. Ženy i muži se obvykle se scházeli a šili, předli, vyšívali, či pletli společně.  Povídali si a přitom dělali něco užitečného. Ruční práce jsou lidem tedy hluboce vlastní a návrat k nim už sám o sobě přináší radost.

IMG_20211022_020433_529

 

Pro člověka je uspokojující pocit, že něco umí a dovede, zvlášť, když se mu dostává i ocenění z okolí. Když pletu ponožku někde v kavárně, dříve či později se přitočí někdo, kdo tuto poněkud nezvyklou činnost okomentuje. Vždy to bývají slova obdivu a úcty a ta je příjemné slyšet. Pokud někomu ručně upletené ponožky darujete, máte skoro stoprocentní jistotu, že půjde o dárek vítaný a to jsou další body pro vlastní dobrý pocit.

 

IMG_20220703_081846

 

Je obecně známé, že opakování jednoduchých pohybů přináší uvolnění. Při pletení běžných ponožek pletete dlouhé úseky hladce, což je ten nejjednodušší pohyb, jaký pletař, či pletařka může dělat. Soustředit se musíte jen na to, aby se Vám do mysli už nevešly příliš komplikované úvahy. Můžete si povídat o obyčejných věcech s přáteli, či partnerem, poslouchat hudbu, audioknihy, filmy a oblíbené seriály. A můžete také jen plést. Počítat oka a řady, sledovat barevné přechody samovzorovací příze, vnímat své tělo a dokonale si uvědomovat sebe sama tady a teď. Prostě odpočívat.

 

IMG_20220329_171805

 

Ponožku pletete po spirále. Pletete stále dokola, ale netočíte se v kruhu. Postupujete stále dál a pod rukama vám vzniká umělecké dílo. Stejně se vyvíjí i lidský život - často vypadá, že se točí v kruhu. Každé ráno vstát, pracovat, odpočívat, jít spát a ráno nanovo - stále znovu podobná setkání, podobné problémy... Ale kruh je jen zdánlivý. Život postupuje ve spirále a člověk se stále vyvíjí a roste.

IMG_20211221_161813

 

Náročnější úseky - pata a špička pak vyžadují úplnou koncentraci a soustředění. Děláte náročné pohyby rukama, stále počítáte řady a pokud pozornost kamsi odplyne, snadno uděláte chybu a musíte kus práce vypárat a začít znovu. Mnoho lidí má dnes se soustředěním problémy, jsme zvyklí mít v hlavě deset věcí zároveň, těkáme pozorností z jednoho tématu na druhé a plně se koncentrovat na jedinou činnost je pak těžké. Pletení ponožky vám pomůže se soustředění znovu naučit. Párání je totiž natolik rozčilující činnost, že si je budete chtít co nejvíc ušetřit.

 

IMG_20220326_195701

 

Párání a opravování chyb má i svůj pozitivní aspekt. I ta nejlepší pletařka na světě občas musí vypárat kus, který pletla i několik hodin. Chyby děláme všichni a pak nezbývá, než je napravit. Když pářete po několikáté, pomalu mizí pocit vzteku, který automaticky vyskočí, když uděláte něco špatně.  Jestli máte v životě problém odpouštět si vlastní chyby a za každou vlastní nedokonalost se trestáte, při pletení ponožek se to postupně můžete odnaučit. V každé ponožce uděláte někde chybu, kterou budete muset opravit, nebo alespoň nějak zamaskovat. A časem se s tím smíříte. Stejně tak se můžete smířit s procesem věčného chybování a napravování chyb ve vlastním životě.

 

IMG_20211104_080902

 

Pletení vás nakonec učí i toleranci. Soustředíte se. Snažíte se. Důkladně pročtete návod a schéma vzoru. Děláte všechno pro úspěšné a rychlé dokončení ponožky. Stejně ale uděláte chybu a musíte ji opravit. Stejně jako vy, to mají i ostatní. I oni se soustředí a snaží, ale stejně občas udělají chybu a špatně pochopí návod. A opět, co platí pro pletení ponožek, platí i pro celý život.

 

IMG_20220814_152604

 

Pletení ponožek je relaxace a zábava. Je ale i kreativním procesem, při kterém se roste vaše mysl a duch.