Nová otáčecí lanka Mindful - recenze

  Dneska se mi nechtělo nic dělat, tak jsem si řekla, že je ideální čas vyzkoušet nějaké novinky. Pustila jsem si hodnotnou romantickou komedii na Netflixu a vytáhla oblíbené jehlice z již neexistující kolekce Dreamz, nové lanko Mindful s otáčecím uložením a vlněno-akrylovou zimní přízi Boston, ze které už má půlka rodiny objednaný svetr. Je říjen, takže bych konečně začala alespoň se zkušebním vzorkem...

A mé dojmy? 

  Už na první pohled a dotek je Mindful lanko o třídu výš než ostatní lanka Knit Pro, která také vůbec nejsou špatná. Mindful lanko je trochu tenčí a ohebnější. Zasazení lanka v koncovce je volné a není tam pověstná Knit Pro bambulka, kde se občas může napojení nepovést a přechod pak lehce drhne. Tady nedrhne nic, protože nemá kde.

 

IMG_20221007_120448_edit_538347976203791

 

  Lanko jsem napojovala na jehlice z kolekce Dreamz, nikoli Mindful a lanko bez problémů drží a dokonale navazuje ve spoji na jehlici. Nemusíte se tedy obávat, kombinovat lanka Mindful s jehlicemi z jiných produktových řad Knit Pro.

Funkčnost...

  Pocit při pletení je opravdu příjemný. Lanko neklade žádný odpor a nepřekrucuje vám jehlici v ruce. Přistihla jsem se, že když jsem po dopletení řady pustila jehlici, měla jsem pak nutkání hledat ji na zemi, protože jsem zapomněla, že je k té druhé připojená lankem. Úplně jsem zapomněla, že pletu na kruhovkách.

 

IMG_20221007_110427_edit_535641617716704

 

Koncové kloboučky

  Mindful lanka mají nový design doplňkových pomůcek. Koncové kloboučky nejsou plastová kolečka se závitem, ale kloboučky se závitem. Placičky i kloboučky jako zarážka na konci lanka při tuniském háčkování, nebo odkládání dílů úpletu fungují stejně. Tím, že jsou Mindful kloboučky menší, se možná trochu zvyšuje riziko, že se přes ně velká koncová oka pletená na jehlicích č.15 dostanou. Designově jsou ovšem kloboučky mnohem hezčí. 

 

 

Dotahovací špendlík

  Jako ke všem závitovým systémům výměnných jehlic i k Mindful systému je potřeba dotahovací klička, díky které vyvinete dostatečnou páku k dotažení závitu tak, aby se při pletení nepovoloval. Mindful kolekce přichází s kuličkou na konci. Opět, je to spíš designová záležitost, nemá vliv na funkčnost. Klička i špendlík fungují, jak mají. Ve prospěch špendlíku s barevnou hlavičkou mluví jen jeho nápadnost. Pokud jste jako já totální chaotik, ztratíte špendlík o pár týdnů později, než obvykle ztrácíte kličku.

 

IMG_20221007_121906_edit_538561037989175

 

Slabé stránky - Jsou vůbec nějaké? 

  Samozřejmě, že jsou, byť jen drobné. Koncovka lanka u závitu je silná 3mm a lanko je slabší než ostatní Knit Pro výměnná lanka. Přechod kovové části koncovky z šířky lanka na šířku závitu k jehlici je dlouhý 4mm, rozšíření je tedy docela prudké. Při pletení na silnějších jehlicích a pro volno-pletařky, je to úplně v pohodě, ale pokud hodně utahujete a pletete z tenké příze, může být přechod trochu nepohodlný.

Viděla bych to jako jediný důvod, proč u některých projektů dát z praktického důvodu přednost původním lankům.

 

IMG_20221007_124032_edit_538746806218834

 

Jinak jsem nenašla, co lanku vytknout a už se těším na pletení svetrů. O zkušenostech s přízí Boston napíšu asi zítra, teď jdu vyprat hotový zkušební vzorek...  

 

Co si o nových lankách Mindful myslíte vy? Napište mi do komentářů, nebo rovnou přidejte hodnocení!